cum laude


cum laude 1.0

(Latijn) met lof, gebruikt als eervolle vermelding bij het afronden van een studie of promotie

Algemene voorbeelden


Cum laude [...] is een aanduiding die wordt gebruikt als mensen met hoge cijfers slagen voor hun universitair examen of doctoraalexamen. Eveneens wordt de kwalificatie gebruikt voor mensen die op excellent niveau promoveren. Daarboven worden soms nog de kwalificaties magna cum laude ('met groot lof') en summa cum laude of maxima cum laude ('met de hoogste lof') gehanteerd.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cum_laude,

La Bohème bij Opera Zuid levert een nieuwe meeslepende vertolkster van Mimi op: Miranda van Kralingen. Zeven jaar geleden kwam ze cum laude van het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium en dit seizoen is haar operacarrière in een enorme versnelling geraakt.

NRC,

In de Verenigde Staten kent men eveneens deze drie niveaus van kwalificaties, maar worden deze aangeduid met de volgende Engelse termen: "with honor" (cum laude), "with great honor" (magna cum laude) en "with highest honor" (summa cum laude). Daarnaast kent men in de VS nog twee onderscheidingen: Dean's List en President's List. De termen "Cum Laude", "Magna Cum Laude" en "Summa Cum Laude" worden overigens in de VS wel gebruikt.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cum_laude,

Wat in Nederland 'cum laude' genoemd wordt, staat min of meer gelijk aan wat de Duitsers 'summa cum laude' noemen, grofweg te vergelijken met een rapportcijfer negen, volgens het Nederlandse systeem.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cum_laude,

Combinatiemogelijkheden


met substantief ervoor


  • de aanduiding cum laude
  • het judicium cum laude
  • het predicaat cum laude
  • de vermelding cum laude

Vanaf het schooljaar 2015-2016 wordt de aanduiding cum laude ook uitgereikt op middelbare scholen.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cum_laude,

Het judicium cum laude of summa cum laude kan op het diploma worden vermeld indien u tijdens het afleggen van het examen blijk heeft gegeven van uitzonderlijke bekwaamheid.

https://www.rug.nl/rechten/kennisbank/?tcid=rechten_7_891_984

De precieze eisen voor het predicaat cum laude verschillen per instituut of opleiding. Over het algemeen geldt dat in Nederland cum laude afstuderen een uitzondering is, en over het algemeen voor minder dan 10% van de diploma's wordt toegekend.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cum_laude,

De vermelding cum laude (met lof), magna cum laude (met groot lof) en summa cum laude of maxima cum laude (met de hoogste lof) wordt gebruikt op universiteiten, sommige hogescholen en gymnasia. Door de eervolle vermelding ook in het middelbaar onderwijs in te voeren, wil Dekker 'meer erkenning voor de uitstekende prestaties van toptalenten'.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/met-8-geslaagd-volgend-jaar-cum-laude-diploma~b23410a1/,

  • de promotie cum laude

Bij de Mededelingen maakte Knottenbelt melding van de promotie cum laude van de heer Rentjes.

Het Bureau. Dl. 6: Afgang, J.J. Voskuil,

met werkwoord


  • een studie cum laude afronden

Vries gaf haar een negen voor haar scriptie over de Goldhagen-discussie over de holocaust, waardoor ze haar studie Geschiedenis op 28 augustus 1997 cum laude wist af te ronden.

http://www.intermediair.nl/,

Het uitstapje naar Duitsland kwam nog goed van pas: reeds tijdens zijn studie wiskunde en informatica in Delft (die hij cum laude afrondde) toog hij aan het werk bij de oosterburen.

http://www.groene.nl/2003/0324/abhs_profiel.html,

  • cum laude afstuderen

Ook Wim Kosmeijer (1957) houdt de moed erin. Vandaag promoveert hij in Groningen op een AIO-onderzoek naar domeinrestricties in de grammatica van natuurlijke taal. Het project werd speciaal voor hem geschreven, hij was cum laude afgestudeerd. De eerste subsidieaanvraag dateerde al van 1986, maar ketste af, pas een jaar later kon hij echt van start.

NRC,

Na een opleiding pedagogie te hebben gevolgd in Roermond, ging Palmen, 22 jaar oud, naar Amsterdam om filosofie en neerlandistiek te studeren. Zij sloot haar studie af met een scriptie over Socrates. In 1986 studeerde zij cum laude af als neerlandica met een scriptie over In Nederland van Cees Nooteboom.

http://www.boekverslag.com/

Renée Soutendijk studeerde in 1976 cum laude af aan de Haagse Academie voor Podiumvorming.

Meppeler Courant,

  • cum laude zijn bul halen
  • cum laude zijn doctoraat halen
  • cum laude zijn eindexamen halen
  • de propedeuse cum laude halen

Het onderwerp van mijn proefschrift was: 'Internationale visserijconflicten van 1780 tot heden'. Ik haalde cum laude mijn bul. Ik bleef publiceren in allerlei tijdschriften en al jong, op mijn tweeëndertigste werd ik hoogleraar internationaal recht.

De steen der wijzen, J.M.A. Biesheuvel,

Verder leest de jeugdige Dalai Lama gretig boeken over onderzeeboten en tanks. Speelgoedsoldaatjes smelt hij om tot een soort gevechtsmonniken. Maar daar is hij van teruggekomen. De Engelse Daily Telegraph tekende op: "Geen geweld, dat is de beste weg, de enige weg. Zelfs hongerstaking is een vorm van geweld". Na achttien jaar noeste studie haalt hij in 1959 cum laude zijn doctoraat in de boeddhistische metafysica.

http://www.digilife.be/schoolnet/boeddhisme.doc

Lawrence Renes studeerde orkestdirectie aan het Haagse Koninklijk Conservatorium bij Ed Spanjaard. In 1993 haalde hij zijn eindexamen cum laude toen hij bij het Residentie Orkest de Tiende symfonie van Sjostakowitsj dirigeerde.

NRC,

De drugsomnivoor Mercutio (26) moet nog de laatste hand leggen aan zijn afstudeerscriptie filosofie. Tussendoor haalde hij ook de propedeuse biologie cum laude en een mbo-opleiding tot fietsenmaker.

http://www.leidenuniv.nl/mare/,

  • cum laude hebben

'Jan heeft cum laude,' vertelde zijn moeder. 'Wel, wel,' ik keek hem aan. 'Ja, ja.' We knikten ernstig tegen elkaar. 'Al mijn vrienden hebben het gehad,' verontschuldigde hij zich. 'Knap!' Ik nam een hap van een oliebol.

Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

  • cum laude krijgen op zijn promotie
  • zijn (bachelors) cum laude krijgen

Nou goed, de jeugd van Multatuli's zoon was wel wat moeilijk; begrijpelijk dat hij niet zo dol was op zijn papa; akkoord, hij werd later een eerzame schoolfrik, geen monster. Maar vergeet niet, mevrouw, dat Menno "cum laude" kreeg op zijn promotie en we zijn bevriend met Arthur van Schendel, een auteur van internationaal formaat, vinden we.

Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,

Lasch kreeg zijn bachelor's cum laude bij Harvard, waar romanschrijver John Updike zijn kamergenoot was.

NRC,

  • cum laude promoveren
  • cum laude promoveren op een dissertatie
  • cum laude promoveren op (een) onderzoek

Willem Einthoven (1860-1927) wilde aanvankelijk oogarts worden. Hij promoveerde bij Donders cum laude op een dissertatie over stereoscopie door kleurverschil.

http://medischcontact.artsennet.nl/content/dossiers/12881268/53216/AMGATE_6059_138_TICH_R110441577995635/,

"Nederlandsch-Indië" was een bron van inkomsten voor hen die zich door anderen vlijtig te laten werken wilden verrijken, maar Van Gulik zag er meer in: hij ontdekte een oude beschaving waar hij meer van wilde weten [...]. In 1934 studeerde hij af in de Oosterse Letteren en in 1935 promoveerde hij cum laude op een dissertatie genaamd De verering van het paard in China, Japan, India en Tibet.

De doosjesvuller en andere vondsten, Janwillem van de Wetering,

Zegveld (Ridderkerk, 1970) is erkend specialist op het gebied van oorlogsrecht, mensenrechten en internationaal strafrecht. Drie jaar geleden promoveerde ze cum laude op de vraag wie in het internationaal recht verantwoordelijk is voor de handelingen van gewapende oppositiegroepen.

http://www.antenna.nl/ravage/archief2003/2003archief/0903ar07.htm,

Dat was de eerste keer dat ik Em zag. Ik weet hoe trots Victor op haar was. Hij was in alle staten van blijdschap toen ze cum laude promoveerde.

Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

Stress beïnvloedt de kwaliteit van het speeksel en daarmee ook de mondgezondheid, zo blijkt uit onderzoek van Jos A. Bosch waarop hij afgelopen donderdag cum laude promoveerde aan de Vrije Universiteit.

Reformatorisch Dagblad,

  • cum laude slagen

De examenjury maakte mijn geluk compleet: ik slaagde cum laude.

Mijn jaren in Europa, Karel Van Miert,

Hans ontving privaat studie en met zelfstudie een opleiding die hem in staat stelde in 1793 in Kopenhagen aan de Universiteit te studeren. Daar studeerde hij voor apotheker, waar hij in 1797 cum laude slaagde.

http://www.veron.nl/amrad/history/oersted/main.htm,

Mohammed had zijn examen gehaald met Boehreibs amulet, met daarin een stukje van een Aramees geschrift. Dat stukje tekst had ervoor gezorgd dat hij cum laude was geslaagd, hoewel hij voor zijn examen geen enkel boek had ingekeken.

Minnares van de duivel, Naima el Bezaz,

  • iemand cum laude de doctorstitel verlenen

De Heer Kouwenhoven heeft zijn onderzoek op een heldere en zeer leesbare wijze vastgelegd in een lijvig proefschrift, waarop hem op 23 maart cum laude de doctorstitel is verleend.

http://www.nerg.nl/tijdschrift/abstract632.html,

( (vooral) in België)
  • de licentitaatsopleiding cum laude voltooien

Om tot de doctoraatsopleiding toegelaten te worden, moet men in het bezit zijn van het diploma van licentiaat in de Godgeleerdheid dat door de faculteit is uitgereikt. De kandidaat moet de licentiaatsopleiding in de Godgeleerdheid ten minste cum laude hebben voltooid.

http://cwisdb.cc.kuleuven.ac.be/opleidingen/9899/a01.htm

met voltooid deelwoord


  • cum laude afgestudeerd

"Als je als bedrijf de partners té serieus neemt, kost het handenvol geld. Dan willen ze een MBA-opleiding doen, van veertigduizend gulden. Dat geeft dan weer scheve ogen op de compound, bij de andere partners. Zo'n opleiding is een statussymbool, het geeft aan dat het bedrijf jouw man belangrijk genoeg vond om dit voor je te betalen." Ik verveel me hier dood, antwoordt een cum laude afgestudeerde respondente. En dat interesseert de werkgever geen ene bal.

NRC,

Met een Woodrow Wilson Scholarship en cum laude afgestudeerd in de Internationale Betrekkingen tijgt Petra Kelly in 1970 naar Europa, naar Amsterdam om precies te zijn, voor een jaar postdoctorale studie aan het Europa-Instituut.

NRC,

Hoewel er wel wat op zijn film valt aan te merken, is Mischa Kroes de enige regiestudent van Lichting 2004 die laat zien over een visie, eigenzinnigheid en verbeeldingskracht te beschikken. Kroes - cum laude afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag - maakte Requiem für eine Freundin, over de lotsverbondenheid tussen twee geknakte vrouwen.

http://www.cinema.nl/cinema/magazines/news/index.jsp?portals=3142294=5268514=18100005,

in een voorzetselgroep


( Strikt genomen dubbelop, omdat cum laude zelf al het element "met" bevat.)
  • met cum laude afstuderen
  • haar diploma met cum laude behalen

Welters begon al op 8-jarige leeftijd met het bespelen van het sopraansaxofoon in de Fanfare Sint-Jozef Buchten [...]. In 1993 is zij als docerend musicus saxofoon met Cum Laude afgestudeerd en een jaar later als docerend musicus piano. In 1995 behaalde zij haar diploma uitvoerend musicus in saxofoon eveneens met cum laude.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Suzanne_Welters,

  • zijn kansen op cum laude verspelen

'Weet hij al welk cijfer hij voor zijn scriptie heeft gekregen?' 'Een zeven min. Maar zijn kansen op cum laude had hij toch al verspeeld.'

Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


cum laude 1.1

eervolle vermelding "met lof" bij het afronden van een studie of promotie
Niet altijd duidelijk te scheiden van de betekenis 1.0.

Algemene voorbeelden


'Je moet wel iets doen voor een cum laude', zegt Gwen Wolters van personeelspartij Universitair Belang. 'En niet vrijwel iedereen die zijn tentamens haalt deze eer verstrekken. Dat is een devaluatie van het begrip. Je moet tot de top behoren om met lof te slagen.'

http://www.mareonline.nl/archive/2013/03/28/65-cum-laude,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een cum laude krijgen

Volgens Schreel is studenten er bovendien veel aan gelegen een judicium binnen te halen. Het GPA bepaalt binnen het college de aard daarvan: "Studenten met een 3.5 krijgen een cum laude. Met een 3.8 krijg je een magna cum laude, met een 3.9 een summa cum laude. In al die jaren hebben we drie keer een student gehad met het perfecte GPA van 4.0."

https://www.dub.uu.nl/nl/content/met-een-magna-cum-laude-naar-harvard,

in voorzetselgroep


  • regels voor cum laudes

Meer uniforme regels voor cum laudes en summa cum laudes over de campus. Dit is de inzet van een werkgroep die deze maand van start is gegaan. Die uniformiteit is op dit moment ver te zoeken, blijkt uit de duizenden diploma's die Vox op een rijtje heeft gezet.

https://www.voxweb.nl/nieuws/uniformering-cum-laudes-hoognodig,

met substantief ervoor


  • het aantal cum laudes

Is er een verband tussen het aantal cum laudes en de regels in de OER? Of er een verband is tussen de cum laude-regelingen van diverse opleidingen en het aantal met-lof-studenten per faculteit, is niet te zeggen. Wel blijkt, uit cijfers die DUB opvroeg, dat er ook grote verschillen zijn tussen faculteiten als het gaat om het percentage studenten dat cum laude afstudeert.

https://www.dub.uu.nl/nl/achtergrond/grote-verschillen-tussen-faculteiten-bij-geven-van-een-cum-laude,

met ander, nevengeschikt substantief


  • cum laudes en summa cum laudes

Meer uniforme regels voor cum laudes en summa cum laudes over de campus. Dit is de inzet van een werkgroep die deze maand van start is gegaan. Die uniformiteit is op dit moment ver te zoeken, blijkt uit de duizenden diploma's die Vox op een rijtje heeft gezet.

https://www.voxweb.nl/nieuws/uniformering-cum-laudes-hoognodig,

Vaste verbindingen


cum laude 2.0

buitengewoon goed; uitermate goed; voortreffelijk; op uitmuntende wijze
Vooral in combinatie met het werkwoord slagen.

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • cum laude slagen
  • cum laude slagen in zijn opzet
  • cum laude slagen in hun streven

Eén van de weinige (zo niet de enige) progiconen, die "cum laude" slagen, als het op het afleveren van meesterwerken aankomt … al meer dan 30 jaren slaagt Camel er schijnbaar moeiteloos in om op geregelde tijdstippen met schitterende cd's voor de dag te komen.

http://www.prog-nose.yucom.be/

Het leek of Dustman mij en misschien ook zichzelf had willen bewijzen dat hij 't wel degelijk bij het rechte eind had met zijn beslissing, en dat zijn zelfperceptie volop strookte met de enige, treurige waarheid: hij toonde zich traag, zeg maar sloom, duf, saai en opgebrand; misschien wou hij mij, zijn vaste partner, wel troosten door de pijn van het nakende afscheid enigszins te verzachten. Indien zo, dan moet gezegd dat hij cum laude in zijn opzet geslaagd was, want toen ik om inmiddels kwart voor zeven 's ochtends een paar eitjes stond te bakken in de keuken was ik, denkend aan de voorbije nacht, haast blij dat ik snel van hem af zou wezen.

Wees maar niet bang, Christophe Vekeman,

Eigenlijk lag Selling in het verlengde van z'n voorganger, maar toch slaagden Peter Gabriel (zang), Mike Rutherford (bas, gitaar), Steve Hackett (gitaar), Tony Banks (toetsen) en Phil Collins (drums, zang) cum laude in hun streven een quasi perfect album af te leveren.

http://www.prog-nose.yucom.be/